Какво е коркът ?

Коркът е естествен, 100 процента екологичен материал, който от векове се ползва в различни отрасли на строителството и промишлеността. Има широко приложение в съвременния дом поради красивия си вид, трудното износване и отличните изолационни свойства.

 

Къде живеят корковите дървета ?

Основните коркови дъбови гори се намират в Португалия, Испания, Южна Франция, Италия и Северна Африка. 
Заради  микро-климата и особените почвени типове на тези региони, коркови дъбове могат да растат и процъфтяват и да служат като основен източник на суровина за корковата индустрията. Днес повече от половината от Световната коркова суровина идва от Португалия.

 

Как се добива корк ?

Добиването на реколтата корк е процес на премахване на кората на корковият дъб. Това е изключително деликатна операция направена да изглежда лесна от експертният опит на жътварите. Тези опитни лица използват мачете за да режат кората на секции (колкото по-голямата е секцията, толкова по-добре) и след това използват метален клин за да обелят тези секции от дърветата. Въпреки, че това е много напрегната работа, работниците трябва да бъдат много внимателни, да не повредят тънката като мембрана кожа, която се намира между кората и вътрешните стволовете на всяко дърво. Ако тази мембрана бъде повредена, тя ще се отслаби и даже може да убие дървото. Това е мембраната, която осигурява подхранването на коркови дървета. За да се отбележи датата на прибиране на реколтата и да се гарантира,че дърветата не биват обработени отново преди допустимият девет годишен проход, след като кората се добие от дърветата, се рисува последната цифрата на годината върху всяко дърво. Всяко дърво е източник на обновената суровина. Коркът се реже от едно и също дърво отново и отново. Това се случва поколение след поколение в продължение на 200 години. От едно дърво в разцвета си на 80-годишна възраст може да се добие до 200 кг корк. Това е се равнява на производството на около 25 000 тапи за вино.

 

Свойства на коркът !

Няма друг материал, изкуствен или естествен, със всичките свойства и характеристики, уникални за корка:

- лек

- устойчив на гниене

 - еластичен

- устойчив на огън в естественото си състояние

- непромокаем

- мек  

Какви продукти от корк предлагаме ?

- подложки за хранене

  

- подложки за чаши

  

- магнити

 

- кутии от дърво с коркова вътрешност

- часовници

 

- корк в рамка 

- декорации за стени